Hlavním problémem při plánování treku bylo rozhodnout, kolik jídla vzít, abychom neměli hlad, a zároveň netahali zbytečnou zátěž. Výhodou národního parku je dostatek vody prakticky na každém kroku.

Snídaně a večeře jsme vařili ve srubech, přes den jsme doplňovali energii z různých sušených pokrmů.

SNÍDANĚ

Ve srubu už ráno byla zima, takže jsme topili a vodu na snídani vařili na kamnech i na vařiči. K snídani jsme měli ovesnou kaši (vločky, sušené ovoce, ořechy, čokoláda, sušené mléko). Osvědčilo se nám si směs přivést už komplet připravenou a smíchanou se sušeným mlékem. Ve srubu pak není třeba nic míchat a směs se pouze zaleje horkou vodou.

První cca 2 dny jsme si snídani zpestřovali pečivem, sušenkami a dalšími pochutinami, které jsme si přivezli z domova nebo si nakoupili v obchodě v Saariselkä. Další dny, kdy už pochutiny došly, jsme snídali jen kaši. Co se týká poměru hmotnosti k výživové hodnotě, nemá ovesná kaše konkurenci. 1 porce snídaně = 230 – 270g ovesné kaše v sušeném stavu.

K snídani jsme vařili velké množství čaje, které jsme si připravili na cestu do termosek. Na kratší pochod (cca do 5 hodin) stačí bez problémů 1 litr čaje / os. Pro delší pochody se nám osvědčilo mít alespoň 1.5 litru / osobu. Zejména ke konci dlouhého pochodu, kdy už dochází síly a vzdálenost polárníků od srubu je nejistá, se rezerva v jídle i pití dost hodí.

Jiné varianty přenosných obalů na vodu (camelbacky, apod.) jsme zavrhli, protože jsme chtěli veškerý náklad vézt na pulkách, kde by voda rychle zmrzla. Stejně tak jsme nebrali žádné přípravky na čištění vody. Počítali jsme s tím, že vodu vždy převaříme: buď až dorazíme do srubu nebo nouzově na plynovém campingovém vařiči, který jsme měli s sebou. Obyčejné litrové termosky se nám osvědčily a nebyly s nimi žádné problémy. Před odjezdem jsme dokonce udělali test termosek:

TEST TERMOSEK

Test jsme provedli s následujícími termoskami:

  • značková kovová termoska Pinguin 1L. Cena v roce 2016: 550 Kč
  • stará kovová termoska z Kauflandu. Cena: 150 Kč

Váha obou termosek je stejná: 535 gramů. Pro srovnání jsme test provedli také v termohrnku 0,3L se zacvakávacím plastovým víčkem.

Průběh testu:

  • v 10h večer umístěny obě termosky a hrnek ven s vodou o teplotě 55°C
  • v 10h dopoledne (po 12ti hodinách), kdy venku se v noci pohybovala teplota těsně nad nulou, jsme změřili teplotu:
  • teplota v hrnku 6°C
  • teplota v termosce z Kauflandu: 29,6°C
  • teplota v termosce Pinguin: 29,9°C

Závěr: klasická termoska z Kauflandu je schopná udržet teplotu úplně stejně jako značková termoska.
Více než 3-násobná cena nemá odpovídající přidanou hodnotu.

SVAČINA

Přes den jsme doplňovali energii hlavně ze různými pamlsky složenými ze sušeného ovoce, oříšků, müsli tyčinek nebo směsi praženého müsli s ovocem a cukrem. Sušené ovoce i ořechy jsou lehké a poskytují potřebnou energii. Samotné sušené ovoce bez příměsí nedoporučujeme. Je příliš sladké, rychle se přejí a při větší konzumaci způsobuje nadýmání. 1 porce pamlsků = 150 – 300g / den

Při dlouhých pochodech pak přišly na řadu i čokolády a různé sušenky ze železných zásob každého polárníka. Vemte si hlavně to, co vám chutná a co vás v případě psychického i fyzického vysílení  (nevíme kde jsme, je nám zima, máme hlad a začíná se stmívat) dostatečně povzbudí. Na vlastní oči jsme viděli, jak se polárník na pokraji vysílení po jedné tyčince Margot (100g, 455 kcal) rázem změnil ve vůdce výpravy s nevyčerpatelnou silou a optimismem 🙂

VEČEŘE

Večeře jsme vařili ve srubu a byla to událost, na kterou jsme se každý den nejvíce těšili. Díky kamnům na dřevo a plynovému vařiči nebyl problém ohřát dostatek vody na vaření. Kvůli šetření hmotnosti jsme měli dehydratovaná instantní jídla: polévky, těstoviny s omáčkou a zeleninová rizota.

Z instantních jídel se nám nejvíce osvědčily výrobky firmy Travellunch. Kvalita Travellunch se nedá srovnat s ostatními běžnými dehydratovanými výrobky. Travellunch je připravován z kvalitních surovin a dehydratace probíhá speciálním zmražením, nikoliv sušením v teplém vzduchu. Díky tomu výsledné jídlo obsahuje více živin a je chutnější.  Další výhodou je promyšlený hliníkový obal, který je uzpůsoben tak, aby po zalití horkou vodou sám stál. Horká voda se nalije přímo do sáčku, obsah se důkladně zamíchá, vršek balení se sroluje a  nechá se několik minut stát. Jídlo se jí přímo z obalu, který se pak vyhodí. Samotný obal váží pouze 10g. V roce 2016 stál Travellunch v průměru 150 Kč / 1 porce (135g), 220 Kč / dvojitá porce (270g).

Ideální porce večeře se liší podle náročnosti předchozího pochodu. Vypozorovali jsme, že po snadném pochodu (méně než 5 hodin, méně než 2500 kcal) je kombinace 1 porce polévky a 1 porce Travellunch tak akorát. Po náročném pochodu (8 hodin,  více než 3500 kcal) se dá zdlabnout 2 porce Travellunch bez větších problémů.

travellunch

HMOTNOST POTRAVIN

Každý jsme na 1 den měli následující porce jídla:

  • snídaně: 230 – 270g
  • pamlsky: 150 – 300g
  • večeře: 190 – 270g
  • další dobroty na přilepšenou: 50 – 150g

Celkem: 620 – 990g jídla v sušeném stavu / osobu a den

DALŠÍ ZKUŠENOSTI